Workshop klezmer samenspel – Auke Eringa 23 februari 2020
In vervolg op de eerdere klezmerworkshops van Auke gingen we door met de drie melodieën ‘Yevarechecha’, ‘Arum dem Fayer’ en ‘Vehaeir Eineinu’. Het accent lag op bijzondere akkoordbegeleidingen en ritmes, improviseren en samenspel. De bladmuziek en geluidsopnames waren van tevoren aan de deelnemers opgestuurd, zodat ze zich goed konden voorbereiden. Tineke had haar sopraansaxofoon weer meegenomen wat een prachtige toevoeging was aan het geheel.
Workshop Creatief met klezmer – Auke Eringa 10 november 2019
Hoe speel je klezmer op de trekharmonica? Aan de hand van de mooie klezmermelodieën ‘Arum dem Fayer’ en ‘Yevarechecha’ ging Auke in op de speciale klezmertoonladders en ‑versieringen en hoe je die toonladders kunt gebruiken om te improviseren. Ook hebben we ons gestort op akkoorden links en rechts, en hoe je meerdere muziekstukken kunt combineren om tot een medley te komen. Een van de deelnemers had haar viool meegenomen en dat leidde dankzij Auke’s vakkundige aanwijzingen tot een fantastisch geheel.
Onder de zeer vakkundige leiding van Auke Eringa hebben we op 12 mei 2019 in een groep van veertien mensen de hele dag geconcentreerd gewerkt aan het mooie, niet te snelle klezmernummer ‘Vehaeir Eineinu’.
Deze prachtige, melancholieke melodie is geschreven door Abraham Goldfaden (1876-1908). Ruim een maand vantevoren hadden we van Auke al de bladmuziek gekregen van de eerste en tweede stem en van een begeleidingspartij met akkoorden aan de diskant (rechterhand). Doordat alle deelnemers die al grondig hadden doorgenomen konden we de tijd besteden aan muzikale verdieping. Want als je zo’n beetje weet welke knoppen je op welk moment moet beroeren dan begint het eigenlijk pas.
Welke noten in het stuk zijn geschikt voor welk type versieringen? Hoe kun je een vibrato-effect bereiken? Welke klezmertoonladders zijn er en kun je daar gebruik van maken in dit stuk? Hoe gebruik je improvisatiepatronen? Hoe bouw je een solopartij op? En hoe maak je nu die typische klezmer-huiltjes en -hikjes voor een dramatisch effect? Dat kwam allemaal aan de orde op deze dag. Tineke Lemmens had behalve haar chromatische trekharmonica ook haar sopraansaxofoon meegenomen en zorgde zo voor een heel mooie toevoeging aan ons spel. We hebben veel geleerd en het smaakt naar meer!
Workshop Swingend balfolk – Auke Eringa november 2018
Op zondag 4 november 2018 gaf Auke een workshop Swingend balfolk spelen. We gingen aan de gang met een mooi scottishe-achtig nummer van de Noorse componiste Ingunn Bjørgo: ‘Askerladd på Aveie’. De meeste balfolkmuziek bestaat uit een A-deel en een B-deel (beide van 8-maten) met een niet te moeilijke melodie die snel in je hoofd blijft zitten.
Gelukkig geeft juist die eenvoud van structuur kansen om de muziek interessanter en uitdagender te maken. In deze workshop behandelde Auke vijf krachtige manieren om dat te doen: swingende ritmische accenten leggen met akkoorden in de rechterhand; een improvisatie spelen (waar je geen conservatoriumopleiding voor nodig hebt); verschuivingen in de harmonische horizon aanbrengen door middel van akkoordsubstituties; tweede en derde stemmen toevoegen; en vooral: adempauzes inbouwen. We beperkten ons op deze dag tot één melodie en hadden van tevoren de bladmuziek gekregen en bestudeerd. Daarom konden we heel veel aandacht aan deze swingende ritmische accenten besteden, zowel aan de discant (melodiekant) als aan de baskant. Erg leuk en leerzaam!